Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ο πύργος των Λαγγουβάρδων και τα Λιβάδια



Λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, δίπλα στο Μεταξοχώρι, βρισκόταν μέχρι και την αρχή της περιόδου της Τουρκοκρατίας ο οικισμός Λιβάδια.
Ο οικισμός αυτός αναφέρεται σε όλες τις απογραφές της Ενετοκρατίας καθώς και σε πλήθος ροταριανών εγγράφων του Χάνδακα, έχοντας κατά βάση πληθυσμό άνω των 90 κατοίκων. Αποτελούσε φέουδο της βενετοκρητικής οικογένειας των Λαγγουβάρδων, ο πύργος των οποίων δέσποζε στο κέντρο του οικισμού. Η τελευταία αναφορά στα Λιβάδια υπάρχει στην πρώτη τουρκική απογραφή του 1670. Έκτοτε ο οικισμός ερημώνεται και δεν βρίσκουμε καμία άλλη αναφορά σ’ αυτόν.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ολόκληρη η κτηματική  περιφέρεια του οικισμού, περιήλθε στην κυριότητα της γειτονικής Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, σοβαρή ένδειξη πως οι Λαγγουβάρδοι προτίμησαν αντί να εξισλαμισθούν και να κρατήσουν την περιουσία τους, να χάσουν τα πάντα δωρίζοντάς τα στο μοναστήρι.
Από τον οικισμό σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα, τα καλύτερα διατηρημένα ανήκουν στον πύργο των Λαγγουβάρδων ενώ στη θέση της εκκλησίας του οικισμού το 1963 χτίστηκε εκκλησία αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.








1 σχόλιο: